Hotmelts worden toegepast als alternatief voor andere afdichtings-, lijm-, giet-, maskeer- en coatingprocessen.
Intercol’s hotmeltszijn uniek ontworpen lijmen die ideaal zijn voor een verscheidenheid aan toepassingen waar een vereenvoudigde verwerking, gestroomlijnde productie en/of bescherming van het eindproduct vereist zijn.
Waar hecht hotmelt zoal op?
Hotmelts worden veel gebruikt in de verpakkingsindustrie, met name vanwege de eenvoudige toepassing in bijvoorbeeld verpakkingsmachines en productielijnen. Hotmelts hechten goed op allerlei verpakkingsmateriaal zoals papier, karton, glas en PET. Maar hotmelts hechten ook goed op allerlei coatings en plastics, mits de juiste hotmelt soort wordt gebruikt.
In welke industrieën word hotmelt gebruikt?
Hotmelts bieden dikwijls een hoge hechtsterkte, lage applicatiekosten en een goede verwerkingsveiligheid, daarom worden hotmelts ook veel gebruikt in productieomgevingen op grote schaal zoals de elektronica, de medische sector, de automobielindustrie, de meubelindustrie of de voedingsmiddelenindustrie.
De verwerking van hotmelt
Hotmeltlijmen hebben een vaste vorm bij kamertemperatuur, vanaf een temperatuur vanaf ca. 80°C beginnen de meeste hotmeltlijmen te smelten, doorgaans worden hotmelts aagebracht met een temperatuur van ca. 160°C , maar er zijn ook hotmelts die kunnen worden aangebracht bij ca. 100°C. Eenmaal afgekoeld stolt de hotmelt weer, waardoor een blijvende hechting ontstaat.
Verschillende grondstoffen als basis
Hotmelts kunnen worden gemaakt van diverse kunststoffen, meestal thermoplasten. In feite is een hotmelt niets anders dan een smeltbare grondstof met additieven om deze meer gewenste eigenschappen te geven.
De verschillende grondstoffen zijn zoal:
Copolymeren van ethyleenvinylacetaat (EVA)-gebaseerde smeltlijmen
- Polyolefine-gebaseerde smeltlijmen
- Amorfe smeltlijmen op basis van poly-o-olefine
- Synthetische smeltlijmen op basis van rubber (PSA)
- Polyamide-gebaseerde smeltlijmen
- Polyester-hotmelt
- Polyurethaan-hotmelt
Hoe breng je Hot Melt Lijmen aan?
Hotmelts zijn dus vast bij kamertemperatuur en moeten voor het goed aanbrengen op materialen gesmolten worden. Voor het smelten van de hotmelts is meestal professionele hotmelt apparatuur nodig die lijm precies kan aanbrengen en onder relatief hoge druk verpompen. Nadat hotmelts zijn aangebracht gaat direct het afkoelen van start zodat de hotmelt weer snel een vaste vorm bereikt.